Baranie kotlety w rozmarynowym sosie z czosnkiem niedźwiedzim

Baranie kotlety w rozmarynowym sosie z czosnkiem niedźwiedzim
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis


Sos:
3 kromki chleba na zakwasie
1 gałązka rozmarynu, drobno posiekana
50 g masła
300 ml ciepłego mleka

Kotlety:
8 baranich kotletów
1 łyżeczka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
sól i pieprz

Czosnek:
2 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
szczypta soli
500 g czosnku niedźwiedziego z ogonkami

Przygotować sos:
Chleb obrać i rozdrobnić w malakserze. W rondlu podgrzać masło. Smażyć parę minut na średnim ogniu rozmaryn. Dodać chleb i powoli wlać mleko cały czas mieszając. Gotować mieszając, aż nabierze gładkiej konsystencji - można go ubić trzepaczką, a jeśli jest za gęsty, dodać mleka.
Przygotować kotlety: mocno rozgrzać grill. Kotlety posmarować olejem, doprawić solą i pieprzem i umieścić pod grillem. Kiedy opieką się z obu stron - powinno to zająć 5 - 10 minut, zależnie od temperatury grilla - odstawić w ciepłe miejsce, aby odpoczęły. Przygotować czosnek: rozgrzać na patelni olej i przesmażyć osolone szczyptą soli liście czosnku, aż zwiędną - 2-3 minuty. Ułożyć na talerzu składniki i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE