Banany z toffi z pistacjami

Banany z toffi z pistacjami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mąkę pszenną i kukurydzianą, jajko, miód i 3 łyżki stołowe zimnej wody wymieszaj na gładką masę. Jajko dobrze jest ubić przed połączeniem z innymi składnikami. Banany pokroić w kawałki. Rozgrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni C. Kawałki bananów obtoczyć w przygotowanej masie. Smażyć 2-3 minuty po 8-10 kawałków nie dopuszczając by olej przestygł. Wcześniej obierz pistacje i zdejmij z nich ciemną skórkę i posiekaj drobno. Do rondelka wlej ¼ szklanki wody i wsyp szklankę cukru. Po zrobieniu syropu gotuj aż osiągnie bladożółty kolor. Zdejmij z ognia i dosyp siekane pistacje. Każdy kawałek banana zanurz w toffi, po czym włóż do wody z lodem na kilkanaście sekund.

Uwaga: Toffi szybko stygnie, więc etap z toffi i wodą z lodem wykonaj z gośćmi przy stole.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE