Baklawa z orzechami nerkowca

Baklawa z orzechami nerkowca
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

Przygotowanie:

Syrop
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka miodu
3 całe goździki
½ cytryny
½ łyżeczki mielonego kardamonu

Baklawa
1½ szklanki orzechów nerkowca
1½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki cukru
1 łyżeczka tartego kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
16 płatów ciasta phyllo
½ kostki + 2 łyżki stopionego masła

Syrop
Wszystkie składniki zagrzać w rondlu i gotować na średnim ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondel z ognia i wyjąć cytrynę oraz goździki. Ostudzić syrop do temperatury pokojowej.

Baklawa
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmielić pulsacyjnie w malakserze orzechy, cukier i przyprawy,
aż orzechy będą miałkie. Zwilżyć płaty ciasta phyllo i trzymać je pod wilgotną ściereczką. Za pomocą pędzla posmarować stopionym masłem 4 płaty ciasta. Złożone na pół układać na dnie natłuszczonej prostokątnej formy. Posypać ciasto 1/3 mieszanki orzechowej. Dwukrotnie powtórzyć cały proces,
a na wierzchu położyć ostatnie 4 posmarowane masłem płaty ciasta phyllo. Ostrym nożem delikatnie naciąć wierzchnią warstwę ciasta w romby lub kwadraty, zależnie od wielkości kawałków, na które chcemy później ciasto pokroić. Piec 35-40 minut, aż powierzchnia ciasta będzie złotobrązowa.
Polać gorącą baklawę syropem, ostudzić i przed pokrojeniem wstawić na noc do lodówki.

Baklawie można nadać inny kształt, na przykład zrobić z ciasta phyllo (filo) niewielkie ciastka
z orzechami.


Wersja zmodyfikowana

MAŁE BAKLAWY Z ORZECHAMI NERKOWCA

Syrop
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 szklanka miodu
3 całe goździki
½ cytryny
½ łyżeczki mielonego kardamonu

Baklawa
1½ szklanki orzechów nerkowca
1½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki cukru
1 łyżeczka tartego kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
16 płatów ciasta phyllo
½ kostki + 2 łyżki stopionego masła

Syrop
Wszystkie składniki zagrzać w rondlu i gotować na średnim ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondel z ognia i wyjąć cytrynę oraz goździki. Ostudzić syrop do temperatury pokojowej.

Małe baklawy
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmielić pulsacyjnie w malakserze orzechy, cukier i przyprawy, aż orzechy będą miałkie. Zwilżyć płaty ciasta phyllo i trzymać je pod wilgotną ściereczką. Za pomocą pędzla cienko posmarować jeden płat ciasta stopionym masłem, złożyć go na pół i wzdłuż dłuższego boku ciasno owinąć go wokół trzonka drewnianej łyżki. Lekko pofałdować ciasto przesuwając je ku środkowi trzonka. Delikatnie zdjąć płat ciasta phyllo, zrobić z niego kółko i ułożyć w natłuszczonej prostokątnej formie. Powtórzyć te czynności z pozostałymi 15 płatami. Do kółek z ciasta wsypać po 1½ łyżki mieszanki orzechowej. Piec przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Gorące baklawy polać syropem, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

©Anna Olson

Anna Olson w programie "Na słodko" podaje objętości według miarek
stosowanych w Kanadzie, które mają następujace pojemności:
1 szklanka = 250 ml, 1/2 szklanki = 125 ml, 1/3 szklanki = 75 ml i
1/4 szklanki = 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ArabianSweets 7 lat temu

Wiam .
W związku z tym,że jestem wielbicielem i smakoszem wielkim słodyczy arabskich pokusiłam się o wypróbowanie przepisu . Nie ukrywam ,że z wielką starannością przyłożyłam się do tego zadania , ponieważ jako importer tych pyszności wprost z rąk bliskowschodnich cukierników , bardzo wnikliwie śledzę informacje o baklawie.
Przepis jest dość precyzyjny , natomiast zastąpienie orzechów w całości prażonymi pistacjami nadałoby wyraźniejszego smaku. chylę też czoła przed każdą gospodynią samodzielnie wyrabiającą ciasto filo :)
Ale wracając do tematu przepis prowadzi do przyjemnej w smaku baklawy :) ale oryginału nie zastąpi niestety , także wszystkich chętnych do porównań i lubiących wyzwania www.arabiansweets.pl z oryginalną arabską baklawą, i powyższy przepis dla porównania walorów smakowych :)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE