Baklava

Baklava
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zagotować pół filiżanki wody z filiżanką cukru, kardamonem i syropem pomarańczowym albo różanym. Dodać skórkę z pomarańczy. Rozdrobnić pistacje, koryntki, śliwki i sułtanki. Dodać mielone migdały. Wymieszać płatki migdałowe z cynamonem. Ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem. Nałożyć farsz i zwinąć płat ciasta nadając mu kształt ślimaka. Tak przygotowane ślimaki ułożyć w formie i polać resztką masła. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200°C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE