Bagietka

Bagietka
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
250 g mąki chlebowej
5 g soli
5 g drożdży instant
30 ml oliwy
180 ml zimnej wody
mąka i semolina do posypania

Przygotowanie:
W dzieży miksera stacjonarnego umieszczamy suche składniki, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i przynajmniej połowę wody. Montujemy mieszadło hakowe. Mieszamy składniki na najniższych obrotach, stopniowo dodając resztę wody i zwiększając obroty, aż do uzyskania gładkiego ciasta. To powinno potrwać ok. 5 minut. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozciągamy i zwijamy, powtarzamy, formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozpłaszczamy, nieco rozciągnąć na boki, składamy końce do środka, rozpłaszczamy, zaginamy brzeg od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca, lekko przyciskając. Rolujemy, rozciągając od środka ku końcom, lekko ściskamy końce. Odwracamy szwem do dołu i przekładamy na ażurową blaszkę z rynienkami. Wkładamy blaszkę do torby foliowej i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na przynajmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy dużą blachę. Wyjmujemy blaszkę z torby, oprószamy bagietki mieszanką mąki i semoliny. Ostrym nożem robimy na wierzchu po 3 ukośne nacięcia. Wstawiamy bagietki na środkową półkę i wlewamy wodę do blachy na dole piekarnika. Pieczemy 30 minut, potem obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy bagietki na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.

BAGIETKA jako PIECZYWO CZOSNKOWE

Składniki:
- jak na bagietki plus:
1 główka czosnku
oliwa
szczypta soli
szczypta cukru

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), wrzucamy do blaszki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i cukrem, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, wyciskamy czosnek z łupin. Pieczywo czosnkowe robimy tak samo jak zwykłe bagietki, tylko na początku kroku 4 w przepisie podstawowym wciskamy upieczony czosnek w ciasto i przegniatamy razem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE