Bacalhau

Bacalhau
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 750 g solonego dorsza
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 kg chleba kukurydzianego
  • sól i pieprz
  • czarne oliwki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Moczyć dorsza w zimnej wodzie przez 24-48 godzin, zmieniając wodę co 6 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ziemniaki umyć, osuszyć, umieścić na blasze, posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i wyłożyć na dno formy do zapiekania. Usunąć skórę z dorsza i położyć rybę na cebuli. Polać obficie oliwą i wstawić do piekarnika na 10 minut. Obrać czosnek. Pokruszyć chleb na duże okruchy i umieścić w misce. Dodać 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, obficie polać oliwą, posypać solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszać. Wyłożyć na dorsza i zapiekać 15-20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć blachę z piekarnika i każdy ziemniak rozgnieść, uderzając pięścią (można osłonić dłoń ściereczką kuchenną). Przecisnąć przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku i zmieszać z 6 łyżkami oliwy. Polać ziemniaki i wstawić na chwilę do piekarnika. Wyłożyć na talerze porcje dorsza i cebuli, dołożyć ziemniaki i garść czarnych oliwek i podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE