Babki jabłkowo-czekoladowe

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Mus jabłkowy
2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (Granny Smith lub innych dość twardych i kwaskowatych)
3 łyżki cukru
½ łyżki masła
2-3 cm obranego i pokrojonego na plasterki kłącza imbiru

Ciasto
120 g masła o temp. pokojowej
½ szklanki oleju roślinnego
1¾ szklanki cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2¼ szklanki mąki
½ szklanki ciemnego kakao holenderskiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 1/3 szklanki musu jabłkowego (przygotowanego wcześniej)
½ szklanki maślanki
225 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki

Polewa
¾ szklanki śmietany kremówki
170 g czekolady deserowej, posiekanej
60 g masła o temp. pokojowej

18 łuskanych orzechów laskowych, uprażonych i obranych z brązowej skórki

Przygotowanie musu jabłkowego
Gotować jabłka z cukrem, masłem oraz imbirem, aż zmiękną (ok. 20 min). Wyjąć plasterki imbiru, zemleć jabłka na puree i ostudzić.

Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić i wysypać cukrem 6 foremek do pieczenia babek (każda o pojemności 1,5 szklanki) albo 12 foremek do mufinek. Utrzeć masło z cukrem i olejem na gładką masę. Stale ucierając dodawać po 1 jajku. Wlać ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Za pomocą trzepaczki wymieszać maślankę z musem jabłkowym. Dodawać sypkie składniki na przemian z maślankowo-jabłkową mieszaniną (suche składniki w 3, a płynne w 2 porcjach), mieszając. Dodać kawałki czekolady, zamieszać ciasto łyżką i nałożyć do foremek. Piec 18-20 min, aż ciasto zrobi się sprężyste i złociste. Wyjąć babki z piekarnika, odstawić na 15 min, żeby przestygły, a następnie wyjąć z foremek na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.

Przygotowanie polewy
Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia i zalać posiekaną czekoladę. Odstawić na 1 min, żeby czekolada zaczęła się topić, a później delikatnie wymieszać. Dodać masło i mieszać, aż się stopi i zagęści krem. Ozdobić każdą babkę polewą i 3 orzechami laskowymi.

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE