Babeczki z wiśniami

Babeczki z wiśniami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis



Ilość: 12 małych babeczek albo 1 duży placek o średnicy 23 cm

Ciasto
2 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki miałkiej soli
110 g zimnego niesolonego masła
110 g margaryny roślinnej
2 łyżki świeżego soku z cytryny
ok. ½ szklanki lodowatej wody

Nadzienie
8 szklanek wydrylowanych wiśni
2 szklanki cukru
szczypta mielonego cynamonu
6 łyżek skrobi kukurydzianej
1 jajko wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody
cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z solą. Posiekaj mąkę z pokrojonym masłem i margaryną (nożem albo pulsacyjnie w malakserze), aż ciasto przybierze konsystencję okruchów. Dodaj sok z cytryny oraz wodę i wymieszaj. Zrób krążek z ciasta, owiń folią plastikową i włóż do lodówki na 30 min.
Zagotuj wiśnie z cukrem i cynamonem. Gotuj na małym ogniu 15 min, często mieszając. Wymieszaj skrobię kukurydzianą z ¼ szklanki zimnej wody, dodaj do gotujących się wiśni i starannie wymieszaj. Podgrzewaj mieszając, aż zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, jeśli pieczesz małe babeczki, a do 200 stopni C, jeśli pieczesz duży placek. Podziel ciasto w proporcji 2:1. Oprósz blat mąką i rozwałkuj większą część ciasta na grubość ok. ½ cm. Wyłóż nim jedną dużą formę do tart o średnicy 23 cm albo 12 małych foremek na mufinki tak, żeby ciasto zachodziło wysoko na ścianki. Odetnij wystające brzegi ciasta i wypełnij wiśniowym nadzieniem. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim duży placek albo wytnij za pomocą metalowej foremki wieczka do babeczek o odpowiedniej średnicy. W każdym wieczku zrób ostrym nożem nacięcie w kształcie krzyżyka. Posmaruj wierzch babeczek / placka roztrzepanym jajkiem z wodą, następnie posyp cukrem i cynamonem. Babeczki piecz 5 min w temp. 190 stopni C i ok. 15 minut w temp. 175 stopni C, a duży placek 10 min w temp. 200 stopni C i ok. 30 min w temp. 175 stopni C, aż wierzch przybierze złoto-brązowe zabarwienie. Odstaw babeczki do ostygnięcia na godzinę (placek studź godzinę przed pokrojeniem).

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE