Babeczki z pianką

Babeczki z pianką
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • ¾ szklanki gorzkiego kakao 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru
  • 1½ łyżeczki sody do pieczenia
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 duże jaja
  • lekko ubite
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki tłustego mleka
  • ¼ szklanki śmietany
  • ⅓ szklanki masła
  • roztopionego
  • ¾ łyżki ekstraktu waniliowego
  • 18 papierowych foremek do babeczek
  • 1 paczka dużych pianek marshmallow

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180-u stopni C. Włożyć foremki do babeczek w dołki odpowiedniej blaszki do pieczenia. Wymieszać w dużej misce: kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jaja, ciepłą wodę, śmietanę, masło, wanilię. Wymieszać na gładką masę. Wypełnić foremki do połowy (po ok. 5 dag masy). Piec 15 do 18 minut. Wyjąć, ostudzić. Przełączyć piekarnik na opiekanie. Na każdej babeczce postawić pionowo jedną piankę. Wstawić babeczki do piekarnika (uważać, żeby pianki nie spadły). Opiekać, pilnując, żeby nie za długo. Gdy wierzch pianki się zrumieni, wyjąć babeczki i ostrożnie rozpłaszczyć każdą piankę palcem lub łyżką, aby pokryła całą górę babeczki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE