Babeczki z masłem orzechowym

Babeczki z masłem orzechowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Babeczki
½ szklanki masła z orzechów nerkowca
100 g masła
1½ ubitej szklanki złocistego cukru trzcinowego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki mleka 2% o temp. pokojowej

Krem
¾ szklanki śmietany kremówki
¾ szklanki gładkiego twarogu śmietankowego o temp. pokojowej
1/3 szklanki masła z orzechów nanercza
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ewentualnie – kandyzowane fiołki, cukrowe drażetki albo orzechy nanercza

Przygotowanie babeczek
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Natłuścić foremki do mufinek albo wyłożyć je dużymi papierowymi „papilotkami”. Zamieszać masło z orzechów nerkowca z warstwą oleju przed nałożeniem. Utrzeć masło z masłem orzechowym na puszystą, gładką masę. Dodać brązowy cukier, wymieszać masę mikserem, a następnie dodawać po jednym jajku, starannie mieszając. Dodać ekstrakt waniliowy, zamieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do maślano-jajecznej mieszaniny dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i mleko (w 2 porcjach), mieszając tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek. Piec przez 20 – 25 min. Wbić szpikulec w środek babeczki – jeśli po wyjęciu jest suchy i czysty, ciasto jest gotowe. Ostudzić babeczki przed nałożeniem kremu.

Krem
Ubić śmietanę kremówkę i schłodzić. Utrzeć twaróg, aż będzie puszysty, często zdejmując go ze ścianek miski / malaksera. Dodać masło z orzechów nerkowca i miód. Starannie wymieszać, dodać wanilię i znów wymieszać. Dodać całą bitą śmietanę naraz i energicznie wymieszać. Nakładać spore porcje kremu na babeczki i ozdobić szczyt kandyzowanym fiołkiem, słodkimi drażetkami albo orzechem nerkowca. Włożyć babeczki do szczelnego pojemnika, żeby nie wyschły i schłodzić przed podaniem – krem nieco stężeje.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml



© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE