Babeczki z kwiatami w cukrze

Babeczki z kwiatami w cukrze
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
200 ml mleka 3,2%
3 torebki herbaty Earl Grey
10 ziaren kardamonu
100 g rodzynek
140 g niesolonego masła
100 g drobnego cukru z melasą
skórka otarta z 1 pomarańczy
240 g mąki z proszkiem*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

lukier:
5-7 łyżek soku z pomarańczy
600 g cukru pudru
jasnobrązowy i kremowy barwnik spożywczy w żelu

do dekoracji:
jadalne, niepryskane kwiaty, zioła i liście, np. bratki polne i ogrodowe, fiołki, lawenda i róże
białko
drobny cukier
70 g białego lukru królewskiego (w rożku z wąską tylką)

Przygotowanie:
Zrobić kwiaty w cukrze: każdy kwiatek przy pomocy pędzla dokładnie posmarować białkiem, następnie posypać drobnym cukrem, strząsnąć nadmiar i odłożyć na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyschnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tacę umieścić w suchym, przewiewnym miejscu lub na parapecie nad kaloryferem. Ziarna (owoce) kardamonu rozbić w moździerzu. Wlać mleko do rondla i doprowadzić do wrzenia, wrzucić torebki herbaty, rodzynki i kardamon. Zamieszać, zdjąć z ognia i odstawić na godzinę. Przecedzić przez sito, wyrzucić herbatę i łupiny kardamonu, rodzynki zachować. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło, cukier i skórkę z pomarańczy, ucierać mikserem kilka minut na puszystą masę. Do osobnej miseczki przesiać mąkę z proszkiem i proszek do pieczenia, do drugiej miseczki wbić jajka i rozkłócić widelcem. Miksując masę maślaną, stopniowo dodawać jajka. Od czasu do czasu wsypać po łyżce mąki, by masa się nie rozwarstwiła. W ten sam sposób dodać mleko i resztę mąki, zmiksować na gładką masę. Wrzucić rodzynki i wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta do połowy wysokości. Wstawić blaszkę do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i odstawić na kratkę do wystygnięcia. Zrobić lukier: przesiać cukier puder do miski, stopniowo dodawać sok z pomarańczy i mieszać łyżką do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Dodać odrobinę kremowego i jasnobrązowego barwnika w żelu, by uzyskać barwę kości słoniowej. Łyżeczką nałożyć lukier na wystygłe babeczki i zostawić do wyschnięcia na 1-2 godziny. Lukrem królewskim przykleić kwiaty na wierzchu babeczek.

* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE