Babeczki z czekoladą

Babeczki z czekoladą
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:

Ciasto:
4 wiejskie jajka
225 g cukru
225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
225 g masła, stopionego

Polewa:
110 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
55 g kakao w proszku, przesianego
1-2 łyżki mleka

Przybranie:
drażetki z białej czekolady
drażetki z mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.

© Nigel Slater

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA