Babeczki migdałowe z truskawkami

Babeczki migdałowe z truskawkami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Specjały Islandii (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przepis


Ciasto migdałowe:
¾ szklanki masła
¾ szklanki całych migdałów
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
białko 6 jajek
2 szklanki truskawek
2 łyżki masła

Krem śmietankowo-truskawkowy:
1 szklanka śmietany kremówki, ubitej
8 truskawek

Do podania:
8 truskawek

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop masło w rondelku. W tym czasie zmiel migdały, cukier oraz mąkę w malakserze. Przesyp sypkie składniki z malaksera do miski, wmieszaj proszek do pieczenia i wlej stopione masło, a następnie starannie wymieszaj. Dodaj białka i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Odetnij końce truskawek usuwając szypułki. Lekko natłuść masłem wnętrza kilku kokilek i wlej do każdej tyle ciasta migdałowego, żeby wypełnić je do połowy. Ułóż na porcjach ciasta truskawki czubkami do góry, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz przez około 20 minut. W tym czasie mocno ubij śmietanę. Posiekaj 8 truskawek bez szypułek i wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną. Podawaj babeczki w kokilkach na ciepło z porcją kremu śmietankowo-truskawkowego, ozdobione pojedynczymi truskawkami.

Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE