Babeczki marchewkowe z kremem z chudego twarożku

Babeczki marchewkowe z kremem z chudego twarożku
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
2 szklanki tartej marchewki
2 jajka
1 białko
½ szklanki chudego jogurtu naturalnego
szklanki musu jabłkowego
¼ szklanki cukru trzcinowego
nasiona z 1 laski wanilii (zachowaj pusty strączek)
szklanki rodzynek
½ szklanki surowych pestek dyni
2 łyżki masła kakaowego, stopionego
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki mielonego cynamonu

krem:
2 szklanki chudego twarogu śmietankowego
½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
¼ szklanki cukru klonowego
3 łyżki masła kakaowego
nasiona z ½ laski wanilii
1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Wkładamy do miski marchewkę, jajka, białko, jogurt, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, nasiona wanilii, rodzynki, pestki dyni i masło kakaowe. Mieszamy. W drugiej misce mieszamy oba rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól morską i cynamon. Dodajemy sypkie składniki do pozostałych i mieszamy, aż mąka będzie wilgotna (nie dłużej). Miksujemy twarożek śmietankowy, cukier trzcinowy i klonowy oraz nasiona wanilii. Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek na mufinki i pieczemy 25 minut, aż wykałaczka po nakłuciu będzie czysta. Studzimy mufinki 10-15 minut w foremkach, a następnie przekładamy na kratkę, żeby ostygły. Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i przybieramy małymi szczyptami wiórków kokosowych.

© Nadia Giosia

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA