Babeczki czekoladowe z musem fistaszkowym

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.6) II seria
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Proporcje na 12 sztuk

Kruchy spód
¼ szklanki niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki
¼ szklanki kakao
¼ łyżeczki soli
6 łyżek schłodzonego masła
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Sos czekoladowy
¾ szklanki śmietany kremówki
170 g gorzkiej czekolady

Mus fistaszkowy
1 1/3 szklanki gładkiego masła fistaszkowego
½ szklanki serka śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka skondensowanego
1 1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu wanilii

Niesolone orzeszki ziemne do dekoracji

Kruchy spód
Wsypać orzeszki, cukier, mąkę, kakao i sól do malaksera z zamontowanym nożem i miksować pulsacyjnie aż orzeszki zostaną drobno posiekane. Pokroić masło w kostkę i dodać do sypkich składników, miksować pulsacyjnie aż masa zacznie tworzyć grudki. Dodać żółtka i ekstrakt wanilii, miksować pulsacyjnie aż składniki się połączą, do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Owinąć ciasto folią i chłodzić 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę na mufinki, wyrównać brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut, dopóki ciasto nie zmatowieje. Odstawić do ostygnięcia.

Sos czekoladowy
Posiekać czekoladę i umieścić w misce. Śmietanę doprowadzić niemal do wrzenia i wylać na czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestygnięcia.

Mus fistaszkowy
Utrzeć mikserem na małych obrotach masło fistaszkowe z serkiem śmietankowym, wmieszać mleko skondensowane i przesiany cukier puder. Ubić śmietanę z ekstraktem wanilii, dodać połowę do masy fistaszkowej i dobrze wymieszać, dodać resztę śmietany i wymieszać lekkim ruchem.
Nałożyć po łyżce sosu czekoladowego do babeczek (zachować nieco do dekoracji), napełnić babeczki musem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką. Za pomocą papierowego rożka lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką udekorować wierzch babeczek resztą sosu czekoladowego i położyć orzeszki. Schłodzić.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE