Babeczki buraczano–lawendowe

Babeczki buraczano–lawendowe
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • 1 szklanka mleka roślinnego + 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
mokre składniki:
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
suche składniki:
polewa:
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • do posypania: posiekane orzechy i kwiaty lawendy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraka obrać, pokroić w grubą kostkę i zagotować z kwiatami lawendy. Gotować do miękkości, czyli około 20 minut, następnie odcedzić, przestudzić i zblendować na puree. Odmierzyć pół szklanki puree.
Do dużej miski wlać mleko oraz ocet i odstawić na 5 minut. W tym czasie w małej szklance siemię zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty.
W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki trzepaczką.
Spęczniałe siemię dodać do mleka, następnie dodać pozostałe mokre składniki i wszystko zmiksować mikserem na gładką, puszystą emulsję. Dodawać stopniowo suche składniki mieszając na małych obrotach, kiedy wszystkie składniki będą w misce krótko miksować na gładkie ciasto.
Przelać do foremek na babeczki wyłożonych papierem do pieczenia, piec przez 15-18 minut.
W międzyczasie w małym rondelku podgrzać wszystkie składniki polewy, mieszając trzepaczką do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Kiedy będzie płynna i gładka zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia na przynajmniej 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć na blat, wystudzić i oblać polewą. Posypać posiekanymi orzechami oraz kwiatami lawendy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA