Baba ganoush

Baba ganoush
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
7

Przepis

Składniki:
3 bakłażany
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki tahini
3 łyżki oliwy
czarny pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Rozgrzewamy grill w piekarniku do maksymalnej temperatury. Nakłuwamy bakłażany widelcem, układamy na blaszce, wstawiamy pod grill i pieczemy 15-20 minut, aż będą miękkie. Odwracamy w połowie czasu pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Ząbki czosnku obieramy, wrzucamy do moździerza, wsypujemy sól i tłuczemy na pastę, dodajemy sok z cytryny i tahini, wszystko razem dobrze mieszamy. Rozcinamy skórkę bakłażanów, wyjmujemy łyżką miąższ, wkładamy do miski, dodajemy pastę z tahini i mieszamy, ew. doprawiamy pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy natką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE