Assam laksa

Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Zupy, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia malajska
Przygotowanie:
Składniki pasty laksa:2 suszone prażone chili
łyżeczka prażonej kolendry
2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka skórki z limetki
łodyga trawy cytrynowej
łyżeczka galangalu
4 czerwone chili
¼ filiżanki orzeszków makadamii
łyżka kolendry
łyżeczka kurkumy
Pozostałe składniki:
łyżka oliwy
litr bulionu rybnego albo warzywnego
2 łyżki pasty laksa
łyżka pasty z tamaryndowca
4 oczyszczone krewetki z ogonami
1 filet z płaskogłowa
1 kalmar
makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka
Przygotowanie:
Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.
Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".
Owoce morza
Kuchnia malajska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze