Assam laksa

Assam laksa
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska

Przepis

Składniki pasty laksa:
2 suszone prażone chili
łyżeczka prażonej kolendry
2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka skórki z limetki
łodyga trawy cytrynowej
łyżeczka galangalu
4 czerwone chili
¼ filiżanki orzeszków makadamii
łyżka kolendry
łyżeczka kurkumy

Pozostałe składniki:
łyżka oliwy
litr bulionu rybnego albo warzywnego
2 łyżki pasty laksa
łyżka pasty z tamaryndowca
4 oczyszczone krewetki z ogonami
1 filet z płaskogłowa
1 kalmar
makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)

Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka

Przygotowanie:
Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.

Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE