Arancini z tapioki z czekoladą

Arancini z tapioki z czekoladą
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
nadzienie czekoladowe:
2 szklanki pokrojonej czekolady (500 ml)
1 szklanka śmietanki (250 ml)

masa z tapioki:
2 szklanki zimnej wody (500 ml)
½ szklanki drobnej tapioki (125 ml)
1 szklanka mleka (250 ml)
1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)
1 szklanka cukru (250 ml)
skórka starta z 1 pomarańczy
1 laska wanilii, przecięta, ziarenka wyjęte

panierka:
2 szklanki bułki tartej Panko (500 ml), drobno zmielonej
1 szklanka mąki (250 ml)
4 jajka

Przygotowanie:
Czekoladowe nadzienie: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Przelewamy do miski. Przykrywamy folią plastikową, bezpośrednio dotykając masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, aby nadzienie stężało. Masa z tapioki: tapiokę moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy. W rondlu na średnim ogniu podgrzewamy mleko, śmietankę, cukier, skórkę pomarańczową i laskę wanilii. Dodajemy tapiokę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut. Przekładamy do miski, ostudzamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut, aż stężeje. Nabieramy masę rękoma, kręcimy kulki wielkości piłki golfowej, spłaszczamy, nakładamy łyżkę czekolady na środek i formujemy kształt kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Kulki obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej. Smażyć 1-2 minuty do zrumienienia. Odsączamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Podanie: podajemy na gorąco. Uwaga: do formowania kuleczek moczymy ręce wodą, aby masa się nie kleiła.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA