Arancini z gorgonzolą

Arancini z gorgonzolą
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Składniki:
6 łyżek masła
posiekana żółta cebula
łyżeczka szafranu
2 filiżanki ryżu arborio
pół filiżanki białego wina
4 filiżanki bulionu z kurczaka
pół filiżanki parmezanu
filiżanka bułki tartej
pół filiżanki gorgonzoli
oliwa

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż, szafran, wino i bulion gotować przez 20 minut. Dołożyć masło i parmezan. Wymieszać i zostawić na godzinę do ostygnięcia. Nabierać po pół łyżki ryżu i formować kulki, do środka wkładać po kawałaku gorgonzoli. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oliwie na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE