Angielski sos jajeczny

Angielski sos jajeczny
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Stopniowo utrzeć cukier z żółtkami. Ucierać 2-3 minuty, aż mieszanina będzie jasnożółta i będzie tworzyć pasma. Domieszać skrobię. Podczas ucierania mieszaniny żółtek stopniowo wlewać wąskim strumieniem wrzące mleko tak, aby powoli ją podgrzać. Przelać mieszaninę do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszać powoli i bez przerwy drewnianą łopatką lub łyżką. Należy sięgać do dna rondla i mieszać przy ściankach, aż sos zgęstnieje i będzie pokrywał wypukłą stronę łyżki, tworząc lekką, kremową warstwę. Pilnować, aby sos nie zaczął wrzeć. Maksymalna temperatura mieszaniny nie powinna przekraczać 70-75 stopni Celsjusza (jeśli dodano skrobię). Po zdjęciu z ognia ubijać minutę lub dwie, aby mieszanina lekko przestygła. Przecedzić przez sito i domieszać składniki smakowe.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE