Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii

Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać. Przekroić na pół, większe na ćwiartki. Następnie w poprzek, aby powstały półksiężyce grubości 1 cm. Ziemniaki przełożyć do rondla. Zalać wodą tak, aby je tylko pokryła. Na 1 litr wody wsypać 1½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień. Gotować 5 do 6 minut, do miękkości. Powinny być dobrze ugotowane. Sprawdzić. Zdjąć z ognia i odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania do dressingu. Przełożyć ziemniaki do dużej miski. Ocet wymieszać z 1/3 szklanki wody z gotowania ziemniaków lub z bulionem z kury. Polać ziemniaki ostrożnie mieszając, tak aby sos równomiernie je pokrył. Odstawić na 10 minut. Dodać przygotowaną wcześniej cebulę, seler, bekon, pikle, jajka na twardo i szczypior. Starannie doprawić do smaku. Zalać 2/3 szklanki majonezu (lub majonezem wymieszanym z kwaśną śmietaną). Dużą łopatką ostrożnie wymieszać składniki. Skosztować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem lub dodać majonezu. Przykryć sałatkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Jeśli sałatka dłużej stoi w lodówce, wyjąć wcześniej, aby przed podaniem miała temperaturę pokojową. Jeszcze raz skosztować i w razie potrzeby doprawić. Do podania, wyłożyć miskę lub półmisek liśćmi czerwonej sałaty. Nałożyć sałatkę. Przybrać w ostatniej chwili jednym ze składników do wyboru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE