Amerykańska „sałatka szefa kuchni”

Amerykańska „sałatka szefa kuchni”
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotowanie:

Składniki
2 awokado
mieszanka liści sałaty rzymskiej, zwykłej oraz rukwi i rukoli
10 dag pieczarek
15 dag bekonu
20 dag czosnkowej kiełbasy
8 dag Roqueforta

Dressing
150 mililitrów kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
łyżka soku cytrynowego
ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
czubata łyżeczka pełnoziarnistej musztardy
łyżka białego octu winnego
2 łyżki oliwy extra virgin
sól, pieprz do smaku

Składniki na dressing starannie ubijamy małą trzepaczką. Awokado kroimy na niewielkie kawałki, dorzucamy do mieszanki sałat. Dodajemy cieniutko pokrojone pieczarki, wysmażony, chrupiący bekon, pokrojoną w paski kiełbasę oraz pokruszony ser. Potrząsamy miską. Dressing jeszcze raz mieszamy i polewamy sałatkę. Długo i starannie mieszamy. Przed podaniem – posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE