Aloo paratha - chlebki paratha z ziemniakami

Aloo paratha - chlebki paratha z ziemniakami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie purée. Odstawić do wystygnięcia. Przesiać mąkę do miski, zrobić dołek i stopniowo dolewając wody, zarobić ciasto. Wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać 3-4 minuty, aż ciasto będzie elastyczne. Odłożyć. Wymieszać purée ziemniaczane z pozostałymi składnikami i posolić do smaku. Podzielić farsz na sześć porcji i utoczyć w dłoniach kulki. Odłożyć. Podzielić ciasto na sześć części i rozwałkować je na placki o średnicy 10 cm. Umieścić na każdym placku po kulce farszu, posmarować brzeg ciasta wodą, zawinąć do góry i dobrze zlepić. Lekko rozpłaszczyć chlebki dłonią. Lekko rozgrzać żeliwną patelnię. Smarować chlebki olejem i smażyć 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Podawać natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE