Aloo paratha - chlebki paratha z ziemniakami

Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 2 ziemniaki
- obrane i pokrojone na kawałki
- 800 g mąki atta (lub po 400 g pszennej mąki razowej i zwykłej) + do podsypywania
- woda
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- ½ łyżeczki amchoor (sproszkowane suszone mango)
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonego adżwanu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 papryczka chilli
- drobno posiekana
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól morska do smaku
- olej roślinny do smarowania
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie purée. Odstawić do wystygnięcia. Przesiać mąkę do miski, zrobić dołek i stopniowo dolewając wody, zarobić ciasto. Wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać 3-4 minuty, aż ciasto będzie elastyczne. Odłożyć. Wymieszać purée ziemniaczane z pozostałymi składnikami i posolić do smaku. Podzielić farsz na sześć porcji i utoczyć w dłoniach kulki. Odłożyć. Podzielić ciasto na sześć części i rozwałkować je na placki o średnicy 10 cm. Umieścić na każdym placku po kulce farszu, posmarować brzeg ciasta wodą, zawinąć do góry i dobrze zlepić. Lekko rozpłaszczyć chlebki dłonią. Lekko rozgrzać żeliwną patelnię. Smarować chlebki olejem i smażyć 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Podawać natychmiast.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze