Aloo gobi

Aloo gobi
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.93)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki domowego ghee lub oleju roślinnego
  • 3 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 2 cebule
  • obrane i pokrojone w duże kawałki
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 zielone chili
  • drobno pokrojone
  • 1 kalafior
  • podzielony na duże różyczki
  • 3 ziemniaki
  • umyte i pokrojone w duże kawałki
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Duży garnek rozgrzać na średnim ogniu i dodać ghee. Kiedy będzie gorące, dodać nasiona kminu rzymskiego i prażyć je przez chwilę aż staną się bardzo aromatyczne. Dodać cebule, curry w proszku, chili i dobrze wymieszać. Gotować dalej, ciągle mieszając aż cebule zmiękną. Dodać kalafiora i delikatnie go przysmażyć. Ziemniaki ułożyć na wierzchu kalafiora i doprawić solą. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie, a kalafior się zrumieni i zmięknie, około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA