Algierski kurczak z daktylami i kuskusem

Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Kurczak:
1 posiekana cebula
oliwa
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka startej kurkumy
1 pokrojona marchewka
1 kawałek kory cynamonu
półtorej łyżeczki mielonego kminu
2 goździki
4 strączki kardamonu
2 piersi kurczaka
1 pomarańcza
1 cytryna
1 filiżanka daktyli bez pestek
ćwierć filiżanki płatków migdałowych
ćwierć filiżanki pistacji
1 pęczek posiekanej kolendry
pół pęczka natki pietruszki
1 litr bulionu z kurczaka
1 filiżanka passaty

Kuskus:
250 g kuskusu
250 ml wrzątku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
orzeszki piniowe
rodzynki

Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, kurkumę, imbir, kardamon, cynamon i kmin. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pozbawioną białej części skórkę z pomarańczy. Kiedy marchewka zmięknie wlać bulion i passatę. Zagotować. Dodać daktyle i połowę kolendry.
Kurczaka pokroić w paski i włożyć do sosu. Kiedy będzie gotowy zdjąć garnek z ognia. Dodać resztę kolendry, migdały, pistacje, sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Wymieszać.
Kuskus i dodatki zalać wodą, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 minut. Spulchnić widelcem.
Podawać z kurczakiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE