Aioli
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 3 żółtka jaj kurzych
  • najlepiej z hodowli ekologicznej
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 150ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zmiksuj razem wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek. Ciągle miksując, wlewaj powoli oliwę z oliwek, aż uformuje się gęsty sos. Mieszanina powinna mieć jaskrawy żółty kolor. Możesz zmodyfikować smak dodając zmielonych ziaren gorczycy lub szafranu. Jeśli chcesz, by aioli było rzadsze, możesz dodać dwie łyżki gorącej wody.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE