Aguachile z krewetkami

Aguachile z krewetkami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
kaktus:
1 łyżka soli
5 liści kaktusa (opuncji)

aguachile:
kilka owoców opuncji (może być mango)
sok z 4 limonek
1 ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
1 chili serrano
sól i pieprz

do podania:
16 dużych krewetek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
pestki granatu

Przygotowanie:
Liście kaktusa smakują jak ogórek i limonka. Jeśli nie możemy ich zdobyć, podajemy aguachile bez nich. Kaktus: na dużym ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię. Na patelnię wysypujemy sól i kładziemy liście kaktusa. Opiekamy je z obu stron około 5 minut. 1 liść kroimy w kostkę. Aguachile: w blenderze miksujemy owoce, sok, ogórek i chili na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Przygotowujemy 4 talerze. Na dnie umieszczamy po jednym liściu kaktusa. Na liściach układamy krewetki i polej aguachile. Dekorujemy pestkami granata i kaktusem pokrojonym w kostkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA