Agrest pod sabayon

Agrest pod sabayon
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis



Składniki deseru:
900 g agrestu
kawałek masła
3 łyżki stołowe cukru demerara
2 łyżki stołowe wody

Składniki sabayon:
3 żółtka
75 g miałkiego cukru
100 ml słodkiego, białego wina lub calvadosu
150 ml bitej śmietany

Przygotowanie agrestu:
Oczyść agrest. W dużym rondlu roztop kawałek masła. Dodaj cukier demerara i wodę. Gotuj przez kilka minut, aż agrest zmięknie. Odcedź owoce, zanim popękają. Sok przelej do rondla i gotuj, aż powstanie syrop.

Przygotowanie sabayon:
Do miski wbij żółtka. Dosyp miałki cukier. Wlej alkohol. Ubijaj energicznie nad garnkiem z wrzątkiem. Zdejmij, gdy masa czterokrotnie powiększy objętość. Ucieraj, aż wystygnie. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj. Do żaroodpornego naczynia nałóż ciepły agrest. Polej sosem i wstaw pod grill. Polej syropem agrestowym.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE