Acini di pepe

Acini di pepe
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.24)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki selera naciowego
  • pokrojonego na drobne kawałki
  • 1 szklanka drobnego makaronu acini di pepe
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki cytrynowej
  • 2-3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki niesolonego masła
  • sól i cukier
  • tarty parmezan i posiekana natka pietruszki
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż cebulę oraz seler naciowy przez 5 min., aż zmiękną. Dodaj acini di pepe i wymieszaj. Wlej wino i mieszaj drewnianą łyżką, aż zostanie wchłonięte. Zalej szafran ciepłą wodą, odstaw na minutę i dodaj do garnka razem ze skórką cytryny. Wlewaj po pół szklanki bulionu i mieszaj, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodaj masło, wymieszaj i od razu podawaj porcje posypane parmezanem i posiekaną natką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE