„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki

„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
6

Przepis



Składniki:
60 ml tequili
2 szalotki, pokrojone w plasterki
2 łyżeczki posiekanej mięty
2 łyżki octu z czerwonego wina albo szampana
2 łyżeczki oliwy
sok z 1 limonki
115 g sera ricotta salata albo queso fresco
2 awokado, bez skórki i posiekane
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sproszkowanego chili
6 dużych przegrzebków
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie winegretu:
Na małym ogniu gotuj tequilę, aż odparuje połowa płynu. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój szalotki , posiekaj miętę, wymieszaj z odparowaną tequilą, octem, oliwą i sokiem z limonki. Utrzyj, aż powstanie sos.

Przygotowanie przegrzebków:
Przetnij awokado na pół, łyżką wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzewaj olej, aż zacznie dymić. Zanurz przegrzebki z jednej strony w chilli i usmaż po obsypanej stronie. Po 1 minucie przewróć przegrzebki, pozwól, żeby tylko „ pocałowały” patelnię, wyjmij na papierowe ręczniki kuchenne i pozostaw je tam przez 1 minutę.

Podanie:
Ułóż 1/6 porcji awokado na środku talerza, nałóż przegrzebek, polej mignonette, przybież 1 łyżeczką ricotta salata albo queso fresco.

© 2012 J. Geoffrey Johnson



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE