81.zimna zupa z groszku i mięty

81.zimna zupa z groszku i mięty
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.81)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Składniki
1 łyżka stołowa oliwy
6 dużych dymek, umytych i posiekanych w plasterki
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 plaster boczku, posiekany
500ml wywaru warzywnego
675g świeżego lub mrożonego groszku
1 sałata umyta i posiekana
duża garść świeżej, posiekanej mięty
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Do podania
4 łyżki stołowe gęstej śmietany
gałązki mięty

Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić dymkę, czosnek i boczek. Smażyć na małym ogniu 5-7 minut, aż dymka będzie miękka, ale nie zbrązowieje. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić groszek, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać sałatę, wymieszać. Gotować 2-3 minut, aż groszek będzie miękki. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Wylać do miski i wystudzić. Przykryć i schładzać przez noc w lodówce. Nalać na schłodzone talerze. Ozdobić wzorkiem ze śmietany i gałązką mięty. Podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE