81.deser z truskawek i mięty

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.81)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Przepis


Składniki
450g truskawek pokrojonych w równe cząstki
20g świeżej posiekanej mięty
1 łyżka stołowa octu balamicznego
2 łyżeczki likieru truskawkowego lub cointreau
1 łyżka stołowa ciemnego cukru

Do podania
2 duże, płaskie bezy
gęsta, kwaskowa śmietana

Przygotowanie
W rondelku rozgrzać ocet z likierem, wsypać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wystudzić.
Truskawki wymieszać z miętą, polać syropem, wymieszać. Nakładać na bezy. Na owoce nałożyć czubatą łyżkę śmietany, przybrać listkiem mięty.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE