81.biszkopt przekładany dżemem

81.biszkopt przekładany dżemem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.81)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Składniki ciasta
225g miękkiego masła lub margaryny
225g cukru
4 jaja
225g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki przełożenia i dekoracji
4 łyżki stołowe dżemu truskawkowego lub malinowego
cukier puder

Przygotowanie
Wysmarować cienko tłuszczem dwie okrągłe foremki o średnicy 20 cm i wysokości 4 cm. Wyłożyć dno pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki. Ubijać elektrycznym mikserem ręcznym przez 2 minuty. Można to także zrobić drewnianą łyżką. Podzielić ciasto na dwie równe porcje, przełożyć do foremek i wyrównać wierzch. Piec 25 minut, aż ładnie wyrosną i będą złociste. Wierzch ciasta powinien się uginać pod dotknięciem. Wyjąć z piekarnika, pozostawić kilka minut, następnie wyłożyć na metalową kratkę. Oderwać pergamin i przykryć foremkami. Pozostawić, aby ciasto całkowicie wystygło. Wybrać ładniejszy placek na wierzch. Drugi położyć na paterze. Posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE