80.sałatka cezara

80.sałatka cezara
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.80)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Przepis



Składniki dressigu
1 duże jajo ekologiczne
1 duży ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
1 łyżka stołowa soku z limonki
2 łyżeczki sosu worcestershire
4-5 posiekanych filetów sardeli
3 łyżki stołowe oliwy plus do polania grzanek
świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki sałatki
1 sałata rzymska lub lodowa, umyta, liście porwane na kawałki
25g startego sera parmezan plus wiórki do dekoracji
2 grube kromki białego chleba bez skórki, pokrojone w kostkę

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Polać chleb oliwą, obtoczyć w parmezanie i wysypać na blachę. Piec, aż będzie chrupki i złocisty. Do miksera wrzucić wszystkie składniki dressingu. Zmiksować, doprawić do smaku pieprzem. Do miski wrzucić liście sałaty. Polać dressigiem, posypać grzaneczkami. Wymieszać dokładnie i podawać przybraną wiórkami sera.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE