80.dressing z niebieskiego sera dojrzewającego

80.dressing z niebieskiego sera dojrzewającego
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.80)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:



Składniki dressingu
50g pokruszonego, niebieskiego sera dojrzewającego typu rokfor (część należy odłożyć do posypania cykorii)
2 łyżki stołowe octu z białego wina lub cydru
3 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
nieco soku z cytryny
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku

Składniki sałatki
liście z 2 cykorii

Przygotowanie
Wszystkie składniki dressingu zmiksować w robocie kuchennym. Dolać dość soku z cytryny, żeby zaostrzyć smak. Doprawić solą i pieprzem. Liście cykorii ułożyć na półmisku, posypać pokruszonym serem i polać dressigiem. Podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE