79.kurczak korma po hindusku

79.kurczak korma po hindusku
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.79)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:

Składniki
1.5 kg kurczak, pokrojony na kawałki
150 g sklarowanego masła (ghee)
2 cebule pokrojone na plasterki
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka nasion kolendry
10 ziaren czarnego pieprzu
5 goździków
6 strączków kardamonu utłuczonych w moździerzu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
½ łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka soli
300 ml jogurtu naturalnego
3 liście laurowe
300 ml rosołu drobiowego lub wody
sok z 1 cytryny

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę na złoty kolor. Przełożyć cebulę na talerz. Na patelnię wrzucić przyprawy i czosnek. Kiedy zbrązowieją, dołożyć kurczaka i sól. Smażyć, aż mięso się zarumieni. Wlać jogurt i rosół, dodać liście laurowe i cebulę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1-2 godziny. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i zamieszać. Wyjąć liście laurowe. Podawać z ryżem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE