78.ziemniaki zapiekane z cebulą, boczkiem i cheddarem

78.ziemniaki zapiekane z cebulą, boczkiem i cheddarem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.78)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki
250g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
2 duże prostokąty z folii aluminiowej
400g tartego cheddara
25-50g posiekanego w kostkę, wędzonego boczku
½ średniej, czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
1 chili pokrojona w plasterki
2 łyżki stołowe masła plus masło do posmarowania folii

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Prostokąty folii posmarować cienko masłem. Na środku każdego położyć połowę ziemniaków w jednej warstwie. Posypać połową sera, boczku, chili i cebuli. Powtórzyć czynności z drugą częścią składników. Dorzucić kawałki masła. Zawinąć folię. Piec przez 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i złociste. Odczekać, aż folia lekko wystygnie i dopiero podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE