78.smażony chleb

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.78)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Przepis


Składniki
2 jaja
115 ml mleka
sól morska
świeżo zmielony, czarny pieprz
2 grube kromki białego chleba z naciętą „kieszonką”
1 łyżeczka musztardy dijon
2 plastry szynki
2 plastry cheddara
1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do płaskiego naczynia wbić jaja, wlać mleko, dodać sól i pieprz. Starannie ubić. Wnętrze „kieszonki” w chlebie posmarować musztardą, wsunąć szynkę i ser. Zanurzyć chleb w masie jajecznej, pozostawić na 15 minut, raz obracając. Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć chleb na średnim ogniu przez 2 minuty, aż będzie złocisty. Przewrócić i smażyć kolejną minutę. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku 10 minut, aż ser się roztopi. Przekroić i podawać z ketchupem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE