75.prosty sos z orzeszków ziemnych

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.75)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przepis


Składniki
1 puszka mleczka kokosowego
500g prażonych, rozgniecionych orzeszków ziemnych
300g słodkiego octu ryżowego zwanego „sushi vinegar”
500g cukru
1 ½ łyżki stołowej czerwonej pasty curry
2 łyżki stołowe sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego

Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać do miski i wstawić do lodówki, aby sos się ściął. Powinien być w smaku orzechowy, słodki i dość ostry. Można go podawać do szaszłyków w stylu azjatyckim z kurczaka, wieprzowiny lub krewetek.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE