74.awokado z krewetkami w różowym sosie

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.74)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki
6 dużych, ugotowanych krewetek królewskich
2 awokado
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki kminu
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
½ łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia
świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki różowego sosu
150 ml majonezu
50 ml keczupu
nieco sosu worcestershire
nieco tabasco
sok z ½ cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
nieco esencji sardelowej

Przygotowanie
Rozciąć awokado na pół, wyjąć pestki i wyjąć miąższ łyżką tak, by powstały długie plastry, a skórka pozostała nienaruszona. Miąższ skropić sokiem z ½ cytryny i oliwą, posypać przyprawami, solą gruboziarnistą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wystudzone, ugotowane krewetki pokroić w kawałki. W miseczce wymieszać składniki sosu. Polać nim krewetki. Nałożyć do połówek skórki awokado. Na wierzchu przykryć plastrami awokado, żeby nie było widać krewetek. Podawać natychmiast.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE