73.aromatyczny dorsz smażony

73.aromatyczny dorsz smażony
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.73)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Składniki
olej roślinny do smażenia
2 grube dzwonka dorsza po 200g każdy
½ łyżeczki musztardy
1 łyżka stołowa octu z białego wina
szczypta cukru
100 ml oliwy
nieco soku z cytryn
1 łyżka stołowa kaparów
1 łyżka stołowa posiekanych korniszonów
garść posiekanej, świeżej mięty
1 łyżka stołowa posiekanego, świeżego estragonu

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 240°C. Na patelni silnie rozgrzać nieco oleju. Usmażyć dorsza mięsem w dół, aż nabierze ładnej barwy. Przełożyć do brytfanny i dopiec w piekarniku przez 5 minut.
W tym czasie przygotować sos: wymieszać musztardę, cukier i ocet. Stopniowo dolewać oliwę, cały czas mieszając. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Polać sosem gotową rybę i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA