71.wietnamska sałatka z kraba i makaronu ryżowego

71.wietnamska sałatka z kraba i makaronu ryżowego
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.71)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Składniki dresingu
50g cukru
50 ml sosu rybnego (nam pla)
50 ml soku z limonki
1-2 małe chili bez nasion, pokrojone w cienkie paseczki
2 ząbki czosnku starte na tarce
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

Składniki sałatki
125 g cienkiego makaronu ryżowego
Należy go zmiękczyć, umieszczając w misce wrzątku na 5 minut, potem przelać zimną wodą i odcedzić
300g ugotowane ciemnego i jasnego mięsa z kraba
300g ogórka bez nasion, posiekanego w kostkę
150g rzodkiewek pokrojonych w plasterki
75g niesolonych orzeszków ziemnych, prażonych pod grillem, aż będą złociste, bez skórki, posiekanych
2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry

Przygotowanie
Wszystkie składniki dresingu umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Do dużej miski wrzucić ogórka, rzodkiewki, brązowe mięso z kraba. Wlać dresing i wymieszać. Dodać makaron, jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem wyłożyć na półmisek, posypać białym mięsem kraba, prażonymi orzeszkami i posiekaną kolendrą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE