70.gnocchi i pollo alla romano czyli kurczak po rzymsku i kluski z kaszy manny

70.gnocchi i pollo alla romano czyli kurczak po rzymsku i kluski z kaszy manny
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.70)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki dania z kurczaka
3 łyżki stołowe oliwy
1 ekologiczny kurczak ważący 1,75 kg, pokrojony na 8 porcjii
4 posiekane ząbki czosnku
3 łyżki stołowe odsączonych kaparów
20 czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 czerwona papryka, pozbawiona nasion, pokrojona w paski
350 ml białego wina
800g pomidorów z puszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki klusek
75g masła plus do wysmarowania formy
1 l mleka
250 g kaszy manny
100g startego parmezanu
1 duże, ekologiczne jajo
1 puszka o wadze 400g całych pomidorów
2 łyżki stołowe oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania: garść liści bazylii

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. W płytkiej brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, obracając, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron. Dodać czosnek, kapary, oliwki, oregano i paprykę, wymieszać. Wlać wino, gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Wrzucić pomidory, wymieszać, dzieląc je na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przygotować kluski
Duże naczynie do zapiekania wysmarować cienko masłem. Wlać mleko do rondla, doprowadzić niemal do wrzenia (nie gotować!) Wsypać kaszę manną, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając, aż powstanie gładka, dość twarda masa, która będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia, wrzucić 60g masła, 60 g startego parmezanu i żółtko. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wymieszać. Przełożyć masę na posmarowaną tłuszczem blachę, wygładzić, aby powstała 2 cm warstwa. Pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej na godzinę, aż lekko stwardnieje. Foremką do ciasta o średnicy 3 cm wyciąć krążki, zagniatając i wycinając krążki również z okrawków, aby zużyć całą masę.
W tym czasie do rondla wlać pomidory z oliwą, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wymieszać, dzieląc pomidory na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Gotować 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Ułożyć kluski w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania tak, żeby na siebie zachodziły i powstała jedna warstwa. Polać sosem, posypać 40g parmezanu, na wierzchu ułożyć kawałki masła. Posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do piekarnia na 15 minut, aż krawędzie będą złociste. Wyjąć z piekarnika, posypać liśćmi bazylii, podawać z kurczakiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE