68.pieczona pierś kurczaka z miodem i sałatka z karczochów, pomidorów i rukwi wodnej

68.pieczona pierś kurczaka z miodem i sałatka z karczochów,  pomidorów i rukwi wodnej
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.68)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Przepis


Składniki sałatki
1 duży karczoch
sok z 1 cytryny
1 łyżka stołowa pszennej mąki
1 pomidor „beef”, podzielony na ósemki
¼ ogórka, przekrojonego wzdłuż, pozbawionego nasion i pokrojonego w cienkie plasterki
1 podłużna szalotka, pokrojona w cienkie piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
garść świeżego szczypiorku, pokrojonego w 2 cm kawałki, namoczonego w wodzie
6 gałązek świeżej trybuli, namoczonych w wodzie
2 łyżki stołowe octu z sherry
2 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
pęczek rukwi wodnej, namoczonej w wodzie

Składniki dania mięsnego
1 łyżeczka oliwy
2 piersi kurczaka z kością, kość powinna być oczyszczona z mięsa
2 łyżki stołowe musztardy francuskiej
gałązki tymianku i rozmarynu
2 łyżki stołowe miodu akacjowego
sok z 1 cytryny

Przygotowanie kurczaka
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Naciąć nożem delikatnie skórę i odciągnąć, odsłaniając mięso. Posmarować je musztardą i naciągnąć skórę na mięso. Silnie rozgrzać patelnię. Wlać oliwę, położyć kurczaka stroną ze skórą. Położyć obok gałązki ziół. Smażyć 2-3 minut, przewrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty. Obrócić stroną ze skórą do góry i wstawić do piekarnika. Po 5 minutach polać sosem, który się wytopił. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z piekarnika, polać miodem i chwilę smażyć, żeby miód zbrązowiał. Polać sokiem z cytryny i odstawić na bok.

Przygotowanie sałatki
Odciąć łodygę karczocha, zerwać twarde, zewnętrzne liście, pozostałe przyciąć nożyczkami. Zagotować osoloną wodę w garnku. Mąkę rozetrzeć z odrobiną zimnej wody, wlać do wrzątku, dolać sok z cytryny. Wrzucić karczocha i gotować na małym ogniu 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Zdjąć wszystkie zewnętrzne liście, aż dotrzemy do wnętrza. Wyjąć łyżeczką serce, pokroić na ósemki. Do miski wrzucić serce karczocha, pomidor, ogórek, szalotki, czosnek, szczypiorek, trybulę. Dodać ocet z sherry, musztardę i jogurt, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na środku talerza umieścić porcję sałatki. Ułożyć na wierzchu upieczonego kurczaka i zioła, z którymi się piekł. Polać sosem spod pieczenia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE