67.błyskawiczne lasagne z wieprzowiną i szpinakiem

67.błyskawiczne lasagne z wieprzowiną i szpinakiem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.67)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki farszu
1 łyżka stołowa oliwy
450g mielonej wieprzowiny na kiełbasę lub pokrojonych kawałków ulubionej kiełbasy
1 czerwona papryczka, pozbawiona nasion i drobno posiekana
2 rozgniecione, duże ząbki czosnku
150g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
200 ml pełnotłustej śmietany
100g posiekanego, młodego szpinaku
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki sosu pomidorowego
400g posiekanych pomidorów z puszki
2 łyżki stołowe pasty z pomidorów suszonych na słońcu
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka stołowa liści tymianku

Składniki lasagne
6 płatów makaronu czyli 75g, najlepszy świeży lub taki, który szybko się gotuje
50g zmielonego, dojrzałego cheddara

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C.

Przygotować farsz
Na dużej, teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso i smażyć na silnym ogniu, aż będzie brązowe, dzieląc je na cząstki drewnianą łyżką. Dodać chili, czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut. Dodać śmietanę i szpinak, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, doprawić i odstawić.

Przygotować sos pomidory
Wrzucić wszystkie składniki do dzbanka i doprawić. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć jedną trzecią farszu. Dodać jedną trzecią sosu pomidorowego, przykryć połową płatów makaronu. Powtarzać czynności. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut, aż danie będzie złocistobrązowe, a makaron miękki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE