64.salsicce e fagioli

64.salsicce e fagioli
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Potrawka
150ml włoskiej oliwy z oliwek
8 włoskich kiełbasek wieprzowych (dostępnych w większości supermarketów lub delikatesów)
4 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku, pokrojone na ćwiartki
1 łyżeczka drobno posiekanego suszonego chilli
4 marchewki, obrane i drobno posiekane
4 selery naciowe, drobno posiekane
2 x 400g puszki fasoli borlotti, odsączonej i wypłukanej
2 x 400g puszki fasoli cannellini, odsączonej i wypłukanej
sól do smaku
400ml gotującej się wody
20 pomidorków cherry, przekrojonych na pół

Pieczywo czosnkowe
dowolny chrupiący chleb
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku


Potrawka
W dużym rondlu podgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej kiełbaski, rozmaryn, czosnek i chilli przez 1 minutę. Dodać marchewki i selera, smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać fasolę borlotti i cannellini, doprawić solą. Wlać gotującą się wodę, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć pokrywkę, wyjąć kiełbaski, przekroić je na trzy części. Kiełbaski z powrotem włożyć do garnka razem z pomidorkami cherry, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez następne 10 minut, aby sos zgęstniał.

Pieczywo czosnkowe
Pokroić chlebna na kromki grubości 2cm. Posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, położyć na rozgrzanej patelni grillowej, smażyć z dwóch stron, aż będą chrupiące. Kiedy będą gotowe, wetrzeć czosnek w ciepły chleb. Ciepłe pieczywo czosnkowe natychmiast podawać z potrawką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE