64.gotowany udziec jagnięcy z sosem z kaparów

64.gotowany udziec jagnięcy z sosem z kaparów
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Jagnięcina
1 udziec jagnięcy wagi 2-3kg
2 duże cebula, pokrojone na ćwiartki
1 por, pokrojony na grube plasterki
3 gałązki świeżej pietruszki
4 duże gałązki świeżego tymianku
2 listki laurowe
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sos
50g masła
1½ łyżki posiekanej świeżej pietruszki
50g zwykłej mąki
2 jajka z ekologicznej uprawy
90ml kremówki
2 łyżki malutkich kaparów
sok z 1 cytryny
sól

Przygotowanie
Jagnięcinę razem z warzywami, ziołami, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem włożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, zredukować temperaturę do minimum, żeby woda tylko drgała na powierzchni. Naczynie przykryć i gotować na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając wrzącej wody, przez 2½-3 godziny w zależności od wielkości udźca.

Sos
Pół godziny przed końcem gotowania jagnięciny, stopić masło w rondlu na małym ogniu, dodać pietruszkę. Niech się dusi, nie smaży, przez 10 minut. Wmieszać mąkę i stopniowo wlewać, mieszając, 600ml wywaru z jagnięciny, w razie potrzeby odszumować przed dodaniem mąki. Zagotować stale mieszając, zredukować temperaturę, gotować na wolnym ogniu przez dobre 10-20 minut. W czystej misce ubić żółtka ze śmietaną, wmieszać odrobinę gorącego sosu. Śmietanową mieszankę dodawać do sosu, ciągle mieszając, nie pozwalając, aby sos się zagotował, do czasu, aż nieznacznie zgęstnieje. W końcu dodać kapary, sok z cytryny, sól. Spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić.

Sposób podania
Jagnięcinę kroić tak jak udziec pieczony. Plastry układać na gorącym półmisku z odrobina sosu. Resztę sosu podawać w sosjerce.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE