63.spaghetti z klopsikami z indyka w pomidorowym sosie

63.spaghetti z klopsikami z indyka w pomidorowym sosie
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.63)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Klopsiki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula, posiekana
40g tartej bułki
50ml mleka
250g mielonego mięsa z indyka
1 małe jabłko, obrane i starte na tarce
1 łyżeczka świeżych listków tymianku
½ łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka mąki
2 łyżka oleju słonecznikowego

Sos pomidorowy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula, posiekana
1 zmiażdżony ząbek czosnku
400 g krojonych pomidorów
100 ml wody
1 łyżka pomidorowego purée
2 łyżeczka cukru
¼ łyżeczka suszonego oregano
szczypta suszonych płatków chilli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Podawać z
250g suchego spaghetti
świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią


Klopsiki
Rozgrzać oliwę na patelni, cebulę smażyć przez jakieś 10 minut, aż zmięknie. W tym czasie moczyć bułkę tartą w mleku przez 10 minut. Do namoczonej tartej bułki dodać mięso, starte jabłko, tymianek, duszoną cebulę, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ręce oprószyć mąką, formować małe klopsiki (każdy z jednej łyżki masy mięsnej. Rozgrzać olej słonecznikowy na patelni i podsmażyć klopsiki na brązowo. Przełożyć je do rondla z sosem pomidorowym i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez 8-10 minut.

Sos
Rozgrzać oliwę w rondlu, smażyć cebulę przez 10 minut, aż zmięknie. Dodać zmiażdżony czosnek i dusić przez 1 minutę. Dodać pozostałe składniki, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 7 minut.

Ugotować spaghetti według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć, wymieszać z sosem. Posypać odrobiną posiekanej pietruszki lub bazylii. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA