62.tartaletki z musem z borówek amerykańskich i cytryny

62.tartaletki z musem z borówek amerykańskich i cytryny
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.62)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Mus
125g borówek amerykańskich (lub innych owoców np. malin, porzeczek truskawek)
sok z ½ cytryny
3 łyżki lemon curd (masy jajeczno-cytrynowej)
200ml kremówki

Tartaletki
200g gotowych kruchych ciasteczek
50g prażonych i posiekanych orzechów laskowych
50g stopionego masła
6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm

Przybranie
25g borówek amerykańskich
skórka z ½ cytryny

Przygotowanie
Borówki razem z sokiem z cytryny przełożyć do małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Gotować do czasu, aż borówki zaczną pękać i będą miękkie. Używając blendera ręcznego, borówki zmiksować na gładkie purée. Odstawić do ostudzenia.

Tartaletki
Ciasteczka i orzechy przełożyć do robota kuchennego i drobno pokruszyć. Dodać stopione masło, mieszać do czasu, aż się dobrze połączą. Łyżką nakładać masę do foremek, ściśle przyciskając masę do dna i boków. Włożyć do lodówki, chłodzić przez godzinę.

W tym czasie w dużej misce ubić śmietanę, aż będzie się miękko załamywać. Lemon curd przełożyć do miski, dodać borówkowe purée i dobrze wymieszać. Borówkową masę dodać do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby uzyskać marmurkowy efekt. Tartaletki delikatnie wyjąć z foremek, ułożyć ja na talerzach. Mus borówkowo-cytrynowy wykładać łyżką do tartaletek. Podawać posypane borówkami i startą skórką z cytryny.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE